• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Световна премиера на Jaguar XE в Лондонския изложбен център

Лондон, 8-и септември, 2014 г. – Новият Jaguar XE бе представен на света по време на изискано събитие с присъствието на редица звезди в изложбения център „Ърлс Корт“, Лондон.

Новият Jaguar XE е автомобил, създаден с мисъл за водача. Той е със задно задвижване, като дава нова трактовка на концепцията за спортен седан, благодарение на своята усъвършенствана олекотена конструкция, аеродинамична форма, луксозен интериор и изключително поведение на пътя. Моделът XE ще бъде пуснат в продажба през 2015 г., като флагманът на гамата ще бъде високоикономичната модификация S .

XE S доставя неповторимо усещанае на водачите посредством бързите реакции и финеса на своя 3.0-литров компресорен двигател V6. Генериращ мощност 340 к.с. и въртящ момент 450Нм, този високооборотен агрегат е свързан с осем-степенна автоматична предавателна кутия с пера на волана за ръчно превключване на скоростите, която осигурява на шофьора моментален достъп до невероятните резерви от мощност на автомобила. Ускорявайки от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди, XE S има електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч .

"Позицията на Jaguar като водещ премиум производител на автомобили с алуминиева конструкция ни позволи да разработим олекотена и здрава каросерия, която е революционна в своя клас. Благодарение на нея и усъвършенстваните технологии на шасито успехме да постигнем безпрецедентен баланс между гъвкавост и финес“, заяви пред журналисти Кевин Страйд, директор на автомобилна гама Jaguar XE.

Новият J aguar XE е първият модел, разработен по новата модулна автомобилна архитектура на Jaguar Land Rover , като оттук нататък той определя стандарта за динамика на шофиране в средноразмерния сегмент. Дългото междуосие и ниската позиция на сядане позволяват създаването на перфектни пропорции и аеродинамичен профил на спортно купе.

Големите предни въздухозаборници, хромираните странични вентилационни отвори, дискретният заден спойлер и опционалните 20-цолови ковани алуминиеви джанти на S модела загатват за динамичния потенциал на 3.0-литровия компресорен бензинов двигател V6.

Купето на новия Jaguar XE предлага изключителни нива на комфорт и простор. Изящните материали и облицовки, комбинирани с традиционно майсторската изработка на Jaguar правят този интериор несравним в своя клас.

Към XE S ще се присъединят и други автомобили, задвижвани от високоикономични 2.0-литрови четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели, съчетани с шестстепенна ръчна и осемстепенна автоматична трансмисия с плавно превключване на предавките. Дизеловите - част от изцяло новото семейство двигатели Ingenium на Jaguar - предоставят образцов разход на гориво и вредни емисии - съответно 3,14 литра на 100 км и 99 г/км.

XE е и най-олекотеният, здрав и аеродинамичен модел на Jaguar, произвеждан някога. Той е и първият Jaguar, който е оборудван с електрически сервоусилвател на волана, настроен да осигури изключително пъргави реакции и усещане, но с по-нисък разход на енергия в сравнение с хидравличните системи.

Новият Jaguar XE с шаси от високоякостен алуминий и ще се произвежда в завода на Jaguar Land Rover в Солихъл в изцяло ново съоръжение, построено специално за целта. Част от инвестиция на стойност £ 1,5 милиарда, този изключително гъвкав, свръхмодерен производствен обект ще създаде 1700 работни места във Великобритания.

Новият XE допълва гамата седани на Jaguar, като новият модел е разположен под моделите XF и XJ.

Пълни подробности за цялата гама XE ще бъдат обявени на автомобилното изложение в Париж през октомври.

Завладяващ дизайн: Безкомпромисни форми и функционалност

Новият XE е разработен успоредно с новата модулна архитектура на Jaguar . Тази архитектура отключва възможности за изработка, които не съществуваха досега .

Изваяните стилни линии на предния капак създават стегнат, мускулест облик. Повдигнатата средна линия допълва усещането за движение, а формата на задните четвърт панели черпи вдъхновение от F-TYPE Coupé. Емблематичните предни фарове J-Blade са друг мигновено разпознаваем елемент в дизайна на Jaguar. В задните фарове, хоризонталната линия, пресичаща кръгче е въздействаща черта в стила, наследена от култовия E-Type.

Jaguar има богата история в производството на поразителни автомобили с ефективна аеродинамика. Новият XE продължава традицията на безкомпромисни форми и функционалност - аеродинамичната му форма има най-ниския коефициент на въздушно съпротивление от всички модели на Jaguar досега - само 0,26. Това постижение е резултат от 1200 симулации с изчислителна динамика на флуидите и повече от осем милиона часа процесорно време.

"Нашата мисия бе да създадем един вълнуващ и динамичен дизайн, отразяващ ясно позиционирането на XE като автомобил за сериозни водачи. Изтеглените назад пропорции на купето създават усещането за движение, дори когато XE е неподвижен , коментира Ян Калъм, главен дизайнер на Jaguar

Очакванията, създадени от външния стил на XE, се оправдават многократно, щом влезете вътре. Просторното купе обгръща пътниците на предните седалки с дълбока централна конзола, която създава усещане като в кокпит. Бутоните за управление в стила на гамата F-TYPE и стрелките, които изпълват докрай оборотомера и километража при включване на контакт, допълнително подчертават атрибутите на спортен седан.

Пътниците на предните и задните седалки могат да се насладят на просторното място за главата и краката, като XE доказва, че не е задължително елег

назад към всички