• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Новини

Ford дава почивка на Рудолф за Коледа

Производителят на автомобили преговяря с щаба на Лаплания, за да постави на шейната на Дядо Коледа двигател, съобразен с най-новите зелени технологии

  • Ford помага на Дядо Коледа да стане „зелен” и да намали въглеродния си отпечатък с нова, високотехнологична шейна.

  • Пенсионирането на елените и изборът на шейна Ford, захранвана от 1 - литров EcoBoost двигател , ще спести на добрия старец 191 843 тона CO2 и 131 милиона евро разходи за гориво.

Лапландия, Финландия, 22 декември 2011г. – Водещата автомобилна компания Ford предлага възможност за по-зелена Коледа, създавайки концептуална шейна, която драматично ще намали въглеродния отпечатък на Дядо Коледа.

Новото возило на Дядо Коледа, опаковано в авангардна технология на Ford, ще позволи на Рудолф и приятелите му да се насладят на заслужена пенсия, докато старецът прави ежегодните си доставки със стилна, нова и екологична шейна.

„Те може да изглеждат сладки, но деветте елена в екипа на Дядо Коледа създават зашеметяващите 214 670 000 тона емисии въглероден диоксид всяка година, така че нещо трябваше да се направи, за да му помогнем да преоткрие зелените си корени” – казва дизайнерът на Ford, Пол Райт.

Ползите от преминаването към новата шейна надхвърлят всякакви екологични представи. Пропътуването на подобни огромни растояния – 200 237 360 км – означава, че Дядо Коледа харчи невъобразимите 146 милиона евро за моркови, за да „зареди” своите елени всеяка година. Впечатляващата ефективност на гориво на 1-литровия EcoBoost, ще намали разходите за гориво на Дядо Коледа с 90% , равняващи се на 15 милиона евро.

Докато самият Дядо Коледа беше недостъпен за коментар, г-жа Коледа обясни: „Не горя от нетърпение да споделя новините с Донър и Блитцен, но полярните мечки на Северния полюс със сигурност ще приветстват задвижваната от EcoBoost шейна” и продължи: „Разбира се, аз приветствам всяка идея, която ще позволи на съпруга ми да се прибира по-бързо в къщи. Раздаването на подаръците за по-кратко време на всички добри деца може би ще му даде възможност да преразгледа някои от имената в „непослушния списък”. Но нищо не мога да обещая.

Иновативното инженерство означава, че новият 1.0 л EcoBoost двигател съперничи по показатели на традиционния 1.6-литров двигател, но е със значително подобрена горивна ефективност и ниски емисии на CO2 от само 114 г/км. Макар че се побира на един лист А4, 1.0-литровият EcoBoost цилиндров блок доставя до 125 к.с. и 170 Нм максимален въртящ момент, давайки най-висока плътност на мощността от всички произведени двигатели на Ford до момента.

„Ние от Ford мечтаем за Зелена Коледа. Вече разработваме идея за концептуална шейна МК II. С напредъка в развитието на електрическите автомобилни технологии планираме да създадем и шейна с нулеви въглеродни емисии.

Новоконструираната шейна включва още множество иновации. Ето най-интересните от тях:

  • Система за паркиране: Това е умна технология, която проверява дали има достатъчно пространство за паркиране, след което автоматично насочва колата (шейната) ви и е от безценна полза за Дядо Коледа при всички тези приземявания по покривите.
  • Протектор на вратата: Просто, но същевременно гениално допълнение към вратите на Ford, което помага да се предотвратят вдлъбнатини, удари и драскотини дори и на най-тесния паркинг. Особено полезно ще е за Дядо Коляда, за да избегне драскотини по вратата на шейната си от множеството досадни комини.
  • SYNC: Усъвършенствана гласова технология, която лесно може да бъде персонализирана. Ще помогне на Дядо Коледа да поддържа обратна връзка с елфите, да следва пътя с GPS навигацията си и същевременно да слуша и сменя свободно любимата си коледна музика.
  • EcoMode: Вътрешен софтуер, който дава полезна информация на шофьорите за постигане на по-добра икономия на гориво, съобразена с техните индивидуални стилове на шофиране. Специално модифицираната версия на софтуера, ще включва и електронно изображение на коледно дърво. Колкото „по-зелено” шофира Дядо Коледа, толкова повече клонки от дръвчето ще светват.
  • И нформационна система Active City Stop & Blind Spot : Две технологии в помощ на водача, като първата от тях засича неочакван минувач в бавно движещ се трафик и автоматично спира колата, а втората подпомага откриването на превозни средства в т.нар. „слепи петна”. И двете ще са от голяма полза за Дядо Коледа, когато се опитва да избягва самолети в пренатовареното ни небе.
  • MyKey: Позволява на собствениците на автомобили да насърчават своите тинейджъри (или елфи) да шофират по-безопасно и енергийно ефективно чрез повишено използване на предпазния колан при специфични характеристики, конфигурирани от водача.
Еднолитров EcoBoost двигател: Както е подчертано, осигурявайки мощността на двигателя, шейната на Дядо Коледа е „зелена”, бърза и компактна.
назад към всички